Piyasa ekonomisinin güçlü olduğu hemen her ülkede rekabet her geçen yıl sertleşiyor. Hele bu perakende gibi sektörlerde daha da belirgin hale geliyor.

Bu sert rekabet koşullarında şirketlerin kar marjları daha da azalıyor ve birçok şirket bu azalan karlılık oranlarına uyum sağlayarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Bugün şirketler için ayakta kalmanın formülü ise, verimlilikten geçiyor. İş süreçlerindeki her bir kayıp ve gözden kaçırılan her ayrıntı maliyetlerin yükselmesine neden oluyor ve müşterinin seçeneğinin bol olduğu piyasada kar marjlarını sürekli baskılıyor.

Verimliliği artırmak ve karlılığı koruyabilmenin bugün belki de tek yolu iş süreçlerine daha fazla teknolojiyi dahil etmek. Aynı zamanda teknolojik donanıma giderek yazılım ve dijitalleşmeyi de dahil etmek rekabette avantaj sağlamanın en etkili yolu. Çoğunlukla da yegane yolu.

Dolayısıyla geldiğimiz nokta itibariyle, doğru soru, “Teknolojik yatırım yapmalı mı, yoksa yapmamalı mı?” değil, bunu “Ne zaman?” yapacağınız…

Dramatik olan ise, bu sorunun yanıtını kavramanız için bugün yeterli zamanınızın kalıp kalmadığı.

Son yıllarda perakende sektöründe birçok markanın teknoloji yatırımına yönelmesi, teknolojiye ayrılan bütçelerin artması bu konudaki farkındalığın çok yükseldiğini gösteriyor.

ELEKTRONİK RAF ETİKETİ FIRSAT YATIRIMI OLABİLİR

Perakende sektöründe teknolojik yatırımlar için birçok şey söylenebilir ve örnekler verilebilir; ama ben bu yazıda perakendeciler için önemli bir teknoloji yatırımı fırsatı olabilecek “Raf Etiketlerine” dikkat çekmek istiyorum.

Gıda marketleri başta olmak üzere perakende sektöründe hemen tüm markaların ortak dertlerinden birisi yoğun rekabet ortamında fiyatlar ve etiketlerin her gün, hatta bazen aynı gün içinde birkaç kez değiştirilmesinin gerekmesi. Eğer ilgili personel sürekli rafları güncellemezse, raftaki fiyatla kasadaki birbirini tutmayabilir. Bu da müşteri güvenini zedeleyici sonuçlara yol açabilir.

Ayrıca yeni “Hal Yasası”nın getirdiği yükümlülükler var. Bu yasaya göre ürün bilgilerini güncellemediğiniz takdirde firmanız büyük cezalarla karşı karşıya kalabilir. Bu işlem bile eğer meyve sebze reyonunuz geniş ise bir personelin saatlerini alır. İşlemin operasyonel maliyetinin yanı sıra fiyatların zamanında yenilenememesinin getireceği satış kayıplarını da hesaba kattığınızda rekabette geriye düşmeniz kaçınılmaz olur.

İlginizi çekebilir :   Şirketiniz Dişi Mi, Erkek Mi?

Hemen her alanda olduğu gibi bu sorunun çözümünde de elbette bugün teknolojik çözüm fırsatları var. İşin önemli noktası, bu imkanların olmasının ötesinde zamanında iş sürecinize dahil edip, maliyetleri azaltırken karlılığı koruyarak rekabette ayakta kalma yeteneğini gösterebilmek.

YALNIZCA BİR FİYAT ETİKETİ DEĞİL…

Örneğin Pricer “Raf Etiketleri” konusunda 1991 yılından beri çözümler geliştiriyor ve bu konuda dünyanın en önemli markalarından birisi. Üstelik Pricer fiyat göstermenin ötesinde de çözümler geliştirerek başkaca fırsatlar da sunuyor.

Bir mağaza hayal edin. Evde mobil uygulamasında alışveriş listenizi yapıyorsunuz ve mağazaya girdiğiniz an sizi rafların içinde navigasyon ile ürünlere götürüyor.

Ya da diyelim ki cep telefonunuza kılıf alacaksınız ve mağazaya giriyorsunuz . Ama reyonda 100 çeşit kılıf var hangisi sizin cebinize uyuyor bulmanız dakikalarınızı alır. Reyondaki ufak bir dokunmatik ekran yardımıyla cep telefonu modelinizi girdiğiniz an, size uyumlu tüm kılıflar yeşil led ile parlamaya başlıyor. Ne büyük kolaylık; müşteri memnun, siz memnunsunuz…

Bu verdiğim örnekler hayal değil, şu an Fransa’da uygulanan çözümlerden sadece bir kaçı. Yani aslında Pricer elektronik raf etiketlerinin yaptığı en kolay iş artık ürünün fiyatını göstermek.

İLK MALİYETTEN DEĞİL, TOPLAM MALİYETTEN KORK

Kısa bir süre öncesine kadar birçok şirket sahibi bu tür ürünlerin maliyetlerinin yüksekliğinden yakınarak yatırımdan kaçınıyor ya da öteliyorlardı. Ancak bugün yatırım maliyetleri azaldı. Hatta bu yatırım maksimum 3 sene içinde amorti edilir hale geldi.

Ayrıca “elektronik raf etiketi” çözümünü özellikle Hal Yasası uygulanan meyve sebze reyonlarında kullanmanız size bir personeli boşa çıkartmanızı ve insan hatalarını da tamamen ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır.

Unutmayın, geç yapılmış yatırımın maliyeti, tek tek küçük gözüken ama teknolojik yatırımın ortadan kaldıracağı diğer operasyonların yarattığı toplam maliyet nedeniyle size ilk yatırım maliyetinden daha pahalıya patlayabilir.

İlginizi çekebilir :   Perakendenin Van Buluşması

Siz hala raf etiketi değiştirmekten yorulmadınız mı?

“Pricer Elektronik Etiket” hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bu linki kullanabilirsiniz.