Teknolojik değişim ve dijitalleşmenin en çok etkilediği sektörlerin başında perakende geliyor. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda daha da derinleşerek artacağı görülüyor. Bu değişim hem perakende işletmeleri için hem de müşteri yönlü olarak sürecek.

Gelin isterseniz bu değişim trendinde iki cephe açısından da ne tür gelişmeler olacak bunu analiz etmeye çalışalım.

Perakende 4.0

Endüstri 4.0 süreci tüm sektörleri olduğu gibi perakende sektörünü de teknoloji ve dijitalleşmeyle birlikte dönüştürüyor. Mobil uygulamalar, sosyal ağlar, e-ticaret sistemleri, yapay zeka uygulamaları, akıllı mağazalar, big data ile kişiselleşen CRM sistemleri, teknoloji ile fırsata dönüşen omnichanel kanallar, anlık stok ve lojistik yönetim imkanları, müşteri deneyimine odaklanan pazarlama kanalları “Perakende 4.0” süreçlerini destekliyor. Yakın gelecekte nesnelerin interneti ve robotik sistemler, artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla bu süreç yepyeni bir boyut kazanacak.

Sensörler

Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına gelindiğinde 4 trilyonun üzerinde cihaz sensörlerle donatılacak. “Nesnelerin interneti” gündelik hayatımızın içerisine daha fazla girmiş olacak. Perakende sektöründe de özellikle raf sistemlerinde daha fazla sensör kullanılır olacak. Böylece rafta boşalan ürünü sensör hemen stok yönetimine bildirecek ve market/mağaza “yok” satmamış olacak.

Omnichannel Yaygınlaşacak

Müşteri deneyimi markalar tarafından daha fazla öncelikli hale geldikçe perakende sektöründe omnichannel modeli daha çok tercih edilir hale gelecek. Omnichannel ile basitçe internetten alışverişi yapıyor sonra aynı markanın fiziksel mağazasına gidip ürünü teslim alıyorsunuz. Fiziksel mağaza ile e-ticaret mağazası arasındaki stok yönetimi, kurumsal kaynak planlama, müşteri verilerinin entegrasyonu ve yönetimi kolaylaşacak. Bu da markalara maliyet ve rekabet avantajı yaratacak.

Dijital Raflar, Akıllı Etiketler

Gelecekte önemli bir adımda market ve mağazalarda uygulanacak “dijital raflar” olacak. Bu raflar sayesinde market raf önünden geçen müşteriye kişiye özel fiyatlandırma yapabilecek. Elbette bu sistem sensörler ve mobil uygulamalar aracılığıyla çalışacak ve büyük veri (big data) sayesinde ilerleyecek.

İlginizi çekebilir :   Şirketiniz Dişi Mi, Erkek Mi?

Ödeme Sistemleri

Dijitalleşme ödeme sistemlerini de kökten değiştiriyor. Yakın bir gelecekte “Apple Pay”, “Android Pay” gibi mobil ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla market ve perakende alışveriş noktalarında “kasa” devre dışı kalacak ve ödeme görünmez hale gelecek. Sepet içi dijital sensörler tüm alışverişi ve tutarlarını dijital ekranlarda gösterecek ve müşteri kendi ödeme cihazları ve kanallarıyla ödemeyi tamamlayarak marketten ayrılacak. Bu müşteri deneyimini artırıcı bir süreç olacak. Bu teknolojik değişim aynı zamanda mağaza tasarım ve planlama süreçlerini de değiştirecek.

Müşteri Deneyimi

Perakende sektör firmaları önümüzdeki dönemde tüm imkan ve organizasyonel planlama ve kanallarıyla çok daha fazla müşteri deneyimine odaklanacaklar. Mağaza içi uygulamaları teknoloji ile güçlendirerek dijital pazarlama ve satış altyapılarını müşterinin “mutlu” bir deneyim elde etmesi için çalışacaklar. Satın alma öncesi yaşanacak deneyim markalar için pazarlamanın vazgeçilmez önceliğine dönüşecek.

Elbette, bunlar öngörülebilir süreçler. Daha birçok yeniliğe tanık olacağız. Ama dramatik olan taraf mevcut şirketlerin bu süreçlere uyum gösterme kapasite ve becerisi olacak.

Ne dersiniz, sizin şirketiniz teknoloji ve dijital dönüşüme hazır mı?